مشاوره مقاله | انجام مقاله | مشاوره مقاله isi | مشاوره مقاله علمی و پژوهشی | مشاوره انجام مقاله
یک مقاله علمی چیست?
تعریف یک مقاله ی علمی-چگونه یک مقاله ISI بنویسیم
یک مقاله ی علمی گزارش نوشته شده و انتشار یافته ای است که نتایج تحقیقات اصلی جدید در آن حوزه تخصصی را تشریح می نماید. در این تعریف یک مقاله علمی باید شرایطی هم داشته باشد بدین صورت که این مقاله می بایست به روش اصلی و حقیقی نگارش و ویرایش شده و با رعایت اصول اخلاق علمی، و در نظر گرفتن مطالعات پیشین تهیه شده باشد.
بطور خلاصه گزارش کنفرانس ها، پایان نامه ها و بسیاری از سایر گزارش هایی که منتشر می شوند، نمی توانند خصوصیات یک انتشار معتبر را داشته باشند و علاوه برآن حتی اگر یک مقاله علمی تمامی انواع آزمایشات وتست ها را گذرانده باشد، (که در این بخش به آن خواهیم پرداخت) اگر درمکان نامناسب چاپ شود، معتبر نخواهد بود؛ عکس آن نیز امکان دارد که یک مقاله ضعیف که تمام آزمایش های شرح داده شده را گذرانده باشد، اگر در ژورنال معتبر و مکان مناسب چاپ شده باشد، معتبر می باشد. به عبارت دیگر یک گزارش عالی تحقیقی، اگر درجایگاه نامناسبی انتشار یابد دیگر معتبر نیست. بسیاری از نشریات دولتی و مشاوره ای، کنفرانس ها مانند تابلوهای اعلانات سازمان ها و دیگر انتشارات روزانه، جایگاه مناسبی برای نشر مقالات علمی نمی باشد. همچنین باید توجه داشت که اگر یک مقاله ای دارای نوآوری قابل قبولی باشد، و تمامی مراحل آزمایشگاهی، نمونه گیری و .. را گذرانده باشد و نتیجه تحقیق بسیار عالی به نظر برسد، اگر بصورت کاملا علمی نگارش نشده باشد، نمی توان آنرا در ژورنال و یا انتشارات معتبری به چاپ رساند.
مقاله یا اثر علمی اولیه قابل قبول باید نخست بیانگر و ارایه کننده¬ی اطلاعات کافی برای قادر ساختن همکاران علمی به انجام این موارد باشد: (1) ارزیابی مشاهدات، (2) تکرارآزمایش ها، (3) ارزیابی فرایندهای فکری. علاوه بر این (مقالات اصلی یا original Papers) باید از قابلیت ادارک حسی برخوردار و ماندگار باشند و بدون محدودیت دردسترس جامعه علمی قرارگیرند و همچنین برای غربال گری وگزینش منظم توسط یک یا چند انتشارات معتبر پایگاه داده ها (مانند Scopus، Journal Citation Reports، Science Direct، Springer وغیره) دردسترس باشد.
به شکل ساده تر با جملات دقیق تر می توان بیان نمود که یک اثر علمی معتبر: (1) اولین انتشار نتایج تحقیق اصلی است، (2) به شکلی است که همکاران محقق می توانند آزمایش ها را تکرارکنند ونتیجه گیری ها را بررسی و مقایسه نمایندو (3) درژورنال یا یک منبع معتبر منتشرمی شود طوری که به آسانی دردسترس جامعه علمی قرارگیرد. این بخش از تعریف که به داوران بصورت blinded peer review اشاره می کند، به عنوان مرور و داوری پیش از انتشار درنظرگرفته می شود بنابراین، طبق تعریف مقالات علمی در ژورنال هایی که قابلیت داوری توسط داوران خبره آن حوزه را دارا هستند، منتشر می شوند.
برخی از مقالات به همان شکل یا با تغییر اندک، بیشتر از یک بار منتشر می شوند که گاهی اوقات این امر به دلیل فقدان تعریفی است که کدام گزارش های همایش ها، کتاب ها وسایر تالیفات ، جزء آثارعلمی معتبر هستند (یا باید باشند) وکدام یک نیستند؛ بنابراین شاهد سردرگرمی دراین ارتباط هستیم. یک مقاله علمی طبق تعریف، نوع خاصی سند است که شامل بعضی انواع خاص اطلاعات معمولا به ترتیب شامل 4 بخش مقدمه، مواد و روش ها، نتایج، و بحث و نتیجه گیری (IMRAD) می باشد. اگر دانشجوی فارغ التحصیل یا کارشناسی ارشد یا دانشمند تازه کار یا دانشجوی دکتری (وحتی بعضی ازدانشمندان و محققینی که قبلا مقالات زیادی را منتشر کرده اند) بتوانند اهمیت و مفهوم این تعریف را کاملا درک کنند، کار نگارش وتالیف می تواند تا حد زیادی آسان شود.
ساختارعلمی یک مقاله
یک مقاله علمی برای رسیدن به استانداردهای یک انتشار معتبر، سازماندهی می شود. یک مقاله باید دارای سبک قابل قبولی باشد وهمراه با بخش های کوچک،آشکار و واضح ومشخص شکل بگیرد. رایج ترین قسمت های مشخص شده درمقاله علمی، شامل چهار بخش (مقدمه، مواد و روش ها، نتایج وبحث IMRAD ) می باشد.
بعضی از ما روند IMRAD را برای سالیان دراز استفاده وتوصیه می کنیم. اما اخیرا بعضی اوقات سیستم های مختلف سازمان یافته توسط ژورنال ها و بعضی از سردبیران ترجیح داده میشوند. درسیستم IMRAD تمایل به یکنواختی افزایش پیدا می کند و روش IMRAD امروزه منطقی، برجسته و مهم می باشد که به طور فزاینده درمقابله با سایر نوشته های توضیحی مورد استفاده قرارمی گیرند، خواه مقاله با انواع دیگر نوشته های توضیحی مورد استفاده قرارمی گیرند، خواه مقاله درزمینه شیمی باشد یا باستان شناسی، اقتصادی و یا حمل ونقل، فرمت IMRAD اغلب بهترین انتخاب است.
این نکته عموما برای مقالاتی که مطالعات آزمایشگاهی را گزارش می کنند، درست می باشد. البته استثنائاتی نیز وجود دارد. بعضی اوقات، حتی سازماندهی مقالات لابراتواری نیز باید متفاوت باشند. اگر تعدادی از روش ها برای به دست آوردن نتایج مورد استفاده قرارگیرند، ممکن است برای ترکیب شدن بخش “روش ها و نتایج”، بخش “آزمایشگاهی” مطلوب باشد. بندرت پیش می آید که نتایج پیچیده باشند یا مغایرت هایی را فراهم آورند که در این صورت برای تشریح بیشتر مطالب ترکیب بخش (نتایج) و بخش (بحث) مناسب نمی باشند. به علاوه بسیاری از ژورنال های معتبر که مقالات کوتاه به صورت Notes یا Short Communications را چاپ می کنند، در مقالات آنها نیز از ساختار خلاصه IMRAD استفاده می شود. برای تشخیص چگونگی سازماندهی مقاله، به دستور العمل های نویسنده (instruction to authors) در ژورنالی که قصد دارید مقاله تان را آنجا ارسال کنید مراجعه کنید. همچنین می توانید مقالات چاپ شده درژورنال مورد نظر را بررسی نمایید (بخش Archives). آماده کردن یک مقاله علمی نسبت به سازماندهی آن به مهارت های ادبی بسیار کمتری نیاز دارد. یک مقاله علمی نوشته ادبی نیست، کسی که مقاله علمی را تهیه می کند، نویسنده ی متون ادبی نمی باشد و بایستی مهارت های نگارش مقاله های علمی را از مقاله های پیشین آن حوزه کسب نماید.
امروزه محققین، برای به روز نگه داشتن علم خود باید مقالاتی را که درمحدوده و حوزه مطالعاتی خود چاپ می شوند را مورد بررسی قرار دهند. بخش پژوهشگر گوگل Google scholar این قابلیت را بوسیله Alert برای محققان دانشگاهی فراهم می کند. همچنین انگلیسی که زبان بین المللی علم می باشد ، زبان دوم اکثر دانشمندان است از این رو، دانشجویان،محققین، اساتید و البته سردبیران ژورنال ها باید بسیار ساده و واضح مطالب را گزارش نمایند که یکنواخت، مختصر و به آسانی قابل فهم باشند.