ایمپکت فکتور چیست ؟ | ایمپکت فاکتور مقاله چیست ؟
ایمپکت فکتور چیست ؟ | ایمپکت فاکتور مقاله چیست ؟ :
اگر شما مقاله نوشته باشید مطمئنا درگیر چاپ مقاله در مجله معتبری بوده اید. ارزش و اعتبار یک مقاله به مقدار زیادی به ارزش و اعتبار مجله ای که در آن به چاپ می رسد بستگی دارد. پس انتخاب مجله باید به دقت انجام شود و باید از اعتبار علمی مجله و همخوانی آن با کیفیت علمی مقاله مطمئن شوید. دیده شده است که مقاله با ارزش و کیفیت علمی بالا به دلیل چاپ شدن در مجله ای با سطح علمی پایین، ارزش و اعتبار واقعی خود را از دست داده است. یکی از معیارهایی که می توانید از طریق ان جایگاه علمی مجلات را شناسایی کنید ایمپکت فکتور می باشد.
ایمپکت فکتور چیست؟
شاخص ایمپکت فکتور Impact Factor، توسط گارفیلد بنیاد گذار موسسه ISI در سال 1960 میلادی طراحی و پیشنهاد گردید. از آن تاریخ است که این شاخص مهم در تمامی مجلاتی که در موسسه ISI نمایه و ایندکس می شوند محاسبه و تعیین می شود. این ضریب که به صورت عدد معرفی می گردد شاخص مهمی است که با آن می توانید اعتبار علمی یک مجله را نسبت به سایر مجلات در همان رشته مقایسه کنید.
معادل فارسی ایمپکت فکتور، ضریب تاثیر می باشد و میزان تاثیری که مقالات یک مجله بر مقالات دیگر داشته است را مشخص می کند. این ضریب عددی، شاخصی است کمی، که میزان ارجاعات یا رفرنس دهی که به مقالات یک مجله انجام گرفته است را مشخص می کند و نشان می دهد. این ضریب نسبت میزان عددی استنادها و ارجاعات، به تعداد مقالات یک مجله را در بازه زمانی مشخص که معمولا یک ساله است، در نظر می گیرد.
هنگامی که می خواهید در یک رشته علمی مشخص، از بین چندین مجله علمی یک ژورنال را انتخاب کنید، ایمپکت فکتور می تواند در این انتخاب به شما کمک بزرگی کند. با استفاده و مقایسه ضریب تاثیر گذاری مجلات با هم می توانید ارزش گذاری قابل قبولی برای مجلات فعال در یک رشته خاص انجام دهید. دلیل این که تاکید کردیم که ایمپکت فکتور را باید برای مجلات فعال در یک رشته مشخص باهم مقایسه کرد این است که IF (که مخفف ایمپکت فکتور است) برای هر مجله در یک رشته علمی مشخص تعیین می شود و ایمپکت فکتورهای مجلات رشته های مختلف با شیوه متفاوت تری نسبت به هم محاسبه می شود. با این حساب به عنوان نمونه، شما نمی توانید ایمکت فکتور مجلات پزشکی را با ایمپکت فکتور مجلات مهندسی مقایسه کنید.
شاخص تاثیر گزاری یا ایمپکت فکتور برای انتخاب مجلات بسیار اهمیت دارد. دانشحویان و محققین امروزه تلاش می کنند تا با بالا بردن کیفیت علمی پژوهش ها و مقالات خود، آن ها را در یک مجله با ایمپکت فکتور بالا چاپ کنند زیرا این کار اعتبار علمی محقق را بالاتر می برد. در مقاله بعدی در مورد نحوه محاسبه ایمپکت فکتور و مزایا و معایب این ضریب مهم صحبت خواهیم کرد.
نظر (0)